Rechtsbijstandverzekering

Rechtsbijstandverzekeraars bieden dekking voor de kosten die moeten worden gemaakt voor het oplossen van juridische vraagstukken of geschillen voor hun verzekerden. Ze hebben hiervoor eigen juristen of advocaten in dienst. Zodra het komt tot een gerechtelijke of administratieve procedure kunnen deze eigen juridisch medewerkers u hierbij ondersteunen. U bent echter niet verplicht hiervan gebruik te maken: als u op dat moment een advocaat wil kiezen die niet werkzaam is voor de rechtsbijstandverzekeraar, dan moet de verzekeraar dit toestaan.

 

Let wel goed op: u mag als verzekerde niet op eigen houtje een externe advocaat inschakelen. Dit moet altijd met toestemming en in opdracht van de rechtsbijstandverzekeraar, anders worden de kosten niet vergoed.

 

Het komt nogal eens voor dat de verzekeraar probeert u toch over te halen om de zaak door eigen juristen te laten behandelen. Laat u niets wijsmaken, het vragen van toestemming is in principe een formaliteit, want een verzekeraar mag het recht op een eigen advocaat niet weigeren. Hij mag wel grenzen stellen aan de vergoeding, maar die grens mag weer niet zo laag liggen, dat daarvoor eigenlijk geen externe advocaat kan worden ingeschakeld. Soms is er op basis van de polis sprake van een eigen risico.

 

Vierkant Vastgoedadvocatuur adviseert u graag over de dekking die uw rechtsbijstandverzekering in uw situatie biedt.

Wilt u een afspraak maken? Neem gerust contact op.